Pilske 30.7.

  • 12.15–13.00
    Pilske-lava
    Monimuotoinen, syötävä piha

    Saamme vinkkejä syötävän pihan suunnitteluun ja hoitoon luomupuutarhuri sekä maatalous- ja metsätieteiden tohtori Maija Holman johdatuksella. Millaisia tehtäviä pihan kasveilla on? Luennolla pureudutaan kuuteen elonkirjoa ja hiilensidontaa lisäävään elementtiin, joilla voit helposti lisätä keittiötarhan monimuotoisuutta.

    Maija Holma toimii Jalotus ry:n yhteisöviljelmän viljelykoordinaattorina ja Kestävä ruoka -tiimin vetäjänä. Elonkirjon tukeminen ja hiilensidonta niin omalla pihamaalla kuin Jalotuksen viljelmillä on Maijalle sydämen asia.

  • 13.15–13.25

    Tiedepuheenvuoro: Hiiliviisas kaupunkivihreä

    Kaupunkien viheralueet hillitsevät ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksiin sopeutumista. Kaupunkivihreän hiilensidontapotentiaalia olisi mahdollista hyödyntää nykyistä tehokkaammin.

    Kuulemme CoCarbon -monialaisen hiilensidontakyvyn tutkimushankeen keskeisimmistä tuloksista ja saamme vinkkejä hiiliviisaaseen kotipuutarhan hoitoon. Tutkimushanke mittaa ja mallintaa kaupunkivihreän hiilensidontakykyä ja tulosten avulla kehitetään käytäntöjä ja uusia ratkaisuja hiiliviisaan kaupunkivihreän suunnitteluun, toteutukseen ja ylläpitoon.

    Puheenvuoron jälkeen Niittylavalta lähtee tiedekävely Suomen ensimmäiselle Hiilimetsäselle eli kaupunkiympäristöön kehitetylle hiiltä erityisen hyvin sitovalle mikrometsälle. Katso tiedekävelyn tiedot päivän Alueohjelman alta.

  • 14.00–15.30
    Pilske-lava
    URF Akatemia: Luonnon monimuotoisuus

    Puheenvuorot:

    Luontoviisas elämä
    Arkkitehti, TkT Anne Stenros

    Metsäpuutarhoja kaupunkeihin
    Mikrobiekologian dosentti Kim Yrjälä
    Helsingin yliopisto

    Muotoilun näkökulmia kaupunkimetsistä
    Väitöskirjatutkija, taiteen maisteri Vesa Kemppainen
    Itä-Suomen yliopisto

    Luonnonkeruutuotteet osana kestäviä ruokaratkaisuja
    Ekologisen ruuanlaiton pioneeri Ossi Paloneva

    Elonkirjoa asumiseen
    Arkkitehti Pekka Pakkanen
    Planetary Architecture

  • 15.45–16.45
    Paneelikeskustelu: Keravanjoen nykytila 

    Keravanjoen nykytilasta keskustelevat Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry:n limnologi Heli Vahtera, Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristösuunnittelija Jaana Hietala sekä Uponorin Infran tuotehallintapäällikkö Teemu Salminen. Keskustelun moderoi URF.

    Keskustelu pureutuu Keravanjokeen paikallisten lähivesistönä sekä joen kuormitusmuotoihin, kuten hulevesiin ja mahdollisuuksiin parantaa vesistön tilaa.

  • 17.00–17.45
    Pilske-lava
    Alusta 2.0 -paviljonki – luonnon ja arkkitehtuurin solmukohta

    Paneeli käsittelee Kivisiltaan toteutuvaa Alusta 2.0 -paviljonkia, joka on arkkitehtien Maiju Suomi ja Elina Koivisto suunnittelema pääosin savesta sen erilaisissa muodoissa toteutettu paviljonki.

    Paviljonki tarkastelee luonnon ja rakennetun ympäristön yhteyttä, siihen toteutetaan kasvualusta pölyttäjäystävällisille kukkiville perennakasveille ja se tulee tarjoamaan yhteisöllisen tilan kaikenikäisille ihmisille tapahtuman aikana ja myös sen jälkeen.

    Paneelissa keskustelevat arkkitehdit Maiju Suomi ja Elina Koivisto, Kekkilän kiertotalousratkaisujen manageri Petra Salonen, Carbo Culturen tuotemarkkinointipäällikkö Karoliina Moberg, Saint-Gobain Finland Oy:n kehityspäällikkö Max Laurén sekä Wienerberger Oy Ab:n markkinointipäällikkö Maiju Paasivirta.