Pilske 2.8.

  • Puheenvuoro: Uponorin tutkimushanke Keravanjoella

    12.15–12.30

  • 12.30–13.15
    Pilske-lava
    Asumisen unelmia luentosarja – Tiia Laine

    Asumisen unelmia on neliosainen luentosarja, joka tarjoaa sykähdyttäviä tarinoita omien asumisenunelmien toteuttamisesta ja luonnonläheisemmän elämäntavan tavoittelusta inspiroivien vieraiden kertomana.

    Tiia Laine kertoo elämäntavastaan itse rakennuttamassaan ja suunnittelemassaan siirrettävässä minitalossa.

    Tiia törmäsi ensi kertaa internetissä minitaloihin, ja oman minitalon rakentaminen alkoi tuntumaan heti omalta jutulta. Häntä ei houkuttanut ostaa kallista kerrostalokämppää ja maksaa siitä vuosia lainaa ja vastiketta. Myös asuminen lähempänä luontoa ja mahdollisuus siirtää talo eri paikkakunnalle töiden mukaan houkutti.

    Tiia toteutti myös monen jakaman haaveen omasta matkapakusta.

    Pääset tutustumaan Tiian minitaloelämään ja pakureissuihin ennakkoon instagramissa: Siirry Tiia Laineen instagram-sivulle @tititaika_tinydream

  • klo 13.15–14.00

    Palveluiden tulevaisuus uuden ajan kaupungeissa 

    Miltä näyttää tulevaisuuden kivijalkaputiikki? Digitalisaatio, nettikauppa ja kuljetuspalvelut ovat muuttaneet tavaroiden ja ruuan ostamisen tapoja. Miten tulevaisuuden haasteet ja uudet innovaatiot tulevat muuttamaan palveluita, ihmisten kulutustottumuksia ja sen myötä kaupunkitilaa, jossa elämme päivittäistä elämäämme.

    Keskustelua moderoi Peggy Bauer, keskustelijoina Malm Nordlund ja Emilia Kiialainen.

    Malm Norlund on arkkitehti, joka toimii Dodo ry:ssä kehityspäällikkönä. Dodo on kaupunkilainen ympäristöjärjestö joka kylvää siemeniä urbaaniin muutokseen. Keskiössä ovat kaupunkiviljely, kokeilukulttuuri ja vertaisoppiminen. Pääpaikkana on kaupunkiviljelykeskus Kääntöpöytä Pasilassa, Helsingissä.

    Emilia Kiialainen työskentelee WSP:llä projektipäällikkönä ja palvelumuotoilijana. Hänen erityisosaamisalueitaan ovat tulevaisuusmuotoilu ja spekulatiivinen muotoilu; eli tulevaisuuksien luotaus ja konkretisointi eri menetelmin. ”Tulevaisuuskeskustelu mielestäni kaipaa lisää puhetta teemoista kuten yhteisöllisyys, yhteisöjen resilienssi, tulevien sukupolvien ylitse ulottuva kestävyys, intuitio, luovuus ja inhimillisyys sekä hyvinvointi. ”

    Peggy Bauer on Helsingin kaupunkitilojen toimitusjohtaja ja ydinkeskustan kiinteistönomistajien, yrittäjien yhdistyksen Helsinki City Markkinointi ry:n hallituksen puheenjohtaja. Helsingin Kaupunkitilat Oy:ssä hän johtaa Helsingin profiilia vahvistavien kulttuurihistoriallisesti merkittävien kohteiden kehittämistä. Hänen työnsä pitää sisällään ikonisia hankkeita, kuten kauppahallit, kaupalliset torit, Teurastamon alue ja Torikorttelit, jotka luovat kaupunki- ja ruokakulttuurin avulla houkuttelevamman Helsingin niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Peggy suhtautuu intohimoisesti strategiseen brändäykseen, place makingiin, palvelumuotoiluun ja kaupunkikehitykseen sisältöjen kautta.

  • 14.00–15.30
    Pilske-lava
    URF Akatemia: Uuden ajan kaupungit

    Teema:
    Kaupunkisuunnittelun murros – monenmuotoisempaa, monipuolisempaa ja maanläheisempää

    Puheenvuorot:

    TURNS-tutkimusalusta uudistaa kaupunkisuunnittelua monitieteisen tutkimuksen keinoin
    Projektipäällikkö, FT Riina Lundman
    Tampereen yliopisto

    Maanläheiset pientalokaupungit
    Yliopistotutkija, TkT, arkkitehti Markku Norvasuo
    Tampereen yliopisto

    Elämiseen moninaisuutta – ideoita suomalaisista pientaloista
    Arkkitehti Irina Garnets

    Ekolukutaito suunnittelijoiden uutena ydinosaamisena
    Maisemasuunnittelun apulaisprofessori Elisa Lähde
    Aalto-yliopisto / Outlines-toimitus

    Keskeneräisyyden ylistys: huomioita ei-valmiin kaupungin suunnittelusta
    Kaupunkisuunnittelija, arkkitehti Ilkka Törmä
    Outlines-toimitus

  • 15.45–16.30

    Yhteisöllisyys ja jakamistalous asuinalueella

    Millainen olisi unelma asuinalueesi ja naapurustosi? Miten jakamistalous tai muut arjen kestävät valinnat liittyvät asiaan?

    Jalotus ry:n perustaja ja luova päällikkö Anna Evilän luennolla hahmotellaan asuinyhteisö, joka on asukkaidensa näköinen ja vetovoimainen. Tämän lisäksi saamme käytännönvinkkejä asukaslähtöisen toiminnan järjestämiseen.

    Jalotus ry:n perustajan Anna Evilän luennolla visioidaan asukkaidensa näköinen asuinalue.

  • 16.30–17.00
    Pilske-lava
    Keravanjoki, keravalaisten joki – asukasosallistaminen maisemasuunnittelussa

    Keravan kaupungin maisema-arkkitehti Heta Pääkkösen puheenvuorossa käsitellään Keravanjoen merkitystä keravalaisille ja asukasosallistumista osana maisema-arkkitehdin suunnitteluprosessia Pääkkösen diplomityön pohjalta.

    Heta Pääkkösen kiinnostuksen kohteita ovat virtavedet ja muut vesistöt sekä asukaslähtöinen maisemasuunnittelu.

  • Pilske-lava
    17.45–18.30
    Yhteisöllisyys ja osallisuus kaupungin suunnittelussa

    Keille me suunnittelemme kaupunkeja ja keiden kanssa? Kuinka kaupungit voivat olla tukemassa ihmisten kohtaamista ja yhteisöjen syntyä?

    Muun muassa näihin kysymyksiin pääsemme paneutumaan Leena Alangon puheenvuorossa, jonka aikana myös yleisö pääsee osallistumaan keskusteluun.