Pilske 31.7.

  • 12.15–13.00  
    Pilske-lava
    Kestävyyttä ja kauneutta kaupunkeihin arkkitehtuuriohjelmalla

    Kaupunkien arkkitehtuuriohjelmat antavat vastauksia kaupunkien julkisen tilan laadun, toimivuuden ja kauneuden kysymyksiin. Arkkitehtuuriohjelma nostaa esille asukkaille tärkeimmät kaupunkitilan ominaisuudet ja listaa toimenpiteet, joilla päästään yhteisesti sovittuihin arkkitehtuuritavoitteisiin.

    Uudenkaupungin Onnellisuuden kaava on arkkitehtuuripoliittinen ohjelma, joka valmisteltiin yhteistyössä asukkaiden kanssa. Ohjelmaa esittelevät kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén ja vuorovaikutussuunnittelija Sonja Stenman.

    Suomen arkkitehtiliitto SAFA on aloittanut Mini-Apolin valmistelun ja työstä kertoo arkkitehtiliiton varapuheenjohtaja Raine Vihelmaa. Juontajana toimii Keravan kaupunkisuunnittelujohtaja Pia Sjöroos.

  • 13.00–13.45

    Kaupunki arkkitehtuurin tilaajana

    Kommenttipuheenvuorossa arkkitehtuurisuunnittelun osuudesta rakentamisen hankintakokonaisuudessa sekä sen vaikutuksesta kustannuksiin, käytettävyyteen ja kestävyyteen keskustelevat Arkkitehtitoimistojen Liiton toiminnanjohtaja Kalle Euro, Suomen arkkitehtiliiton kilpailutoimikunnan puheenjohtaja ja arkkitehti Jari Lonka, arkkitehti Sanna Meriläinen sekä Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelija Laura Salminen.

  • 14.00–15.30
    Pilske-lava
    URF Akatemia: Uuden ajan arkkitehtuuri

    Teema: Arkkitehtuurimurros – uusia ajureita arkkitehtuurin tulevaisuuteen

    Puheenvuorot:
    Puistokatu 4, Tiedevintin väitöskirjatutkijat, arkkitehdit

    Arkkitehtuurin väitöskirjatutkija
    Frans Saraste
    Aalto-yliopisto

    Maantieteen ja arkkitehtuurin väitöskirjatutkija
    Heini-Emilia Saari
    London School of Economics

    Kaupunkipolitiikan väitöskirjatutkija
    Mikko Vesterinen
    Tampereen yliopisto

    Vapaa Collective,
    arkkitehdit
    Meri Wiikinkoski
    Iines Karkulahti
    Charlotte Nyholm

  • 15.30–16.00

    Placemaking – yhdessä parempia paikkoja

    Paikat, joissa vietämme aikaa, vaikuttavat suuresti elämäämme. Niitä suunniteltaessa ei usein kuitenkaan oteta huomioon elämän moninaisuutta, ihmisten tarpeiden muuttumista tai tilojen taipumista erilaisiin käyttötarkoituksiin.

    Placemaking on ajattelutapa ja menetelmä, joissa ihmiset pääsevät aidosti muovaamaan ympäristöään haluamansa suuntaan. Näin luodaan merkityksellisiä paikkoja – ja samalla lisää yhteisöllisyyttä ja parempaa elämänlaatua.

    Mutta miten näitä parempia paikkoja tehdään? Mitä tulee ottaa huomioon suunnittelussa ja ihmisten osallistamisessa? Siitä kertoo yhteisölliseen tekemiseen ja kaupunkitiloihin erikoistunut, Helsinki Urban Artin toiminnanjohtaja Jaakko Blomberg.

  • 16.15–17.00
    Pientaloarkkitehtien sormiharjoituksia kierrätysmateriaalista

    Arkkitehtitoimisto Skammi Oy käsittelee kierrätys- ja tähdemateriaalin hyödyntäminenä uudis- ja korjausrakentamisessa. Skammin arkkitehti Satu Ratinen kertoo kokemuksistaan ja jakaa inspiroivia ideoita.

    URFissa ensiesittelynsä saa myös Arkkitehtitoimisto Skammin mobiilisauna, joka on koottu vanhan peräkärryn päälle. Saunan on suunnitellut ja toteuttanut arkkitehti Markku Sonninen.

    Mobiilisaunan materiaaleina on käytetty purkutaloista saatuja osia, kuten aaltopeltiä ja vaneria sekä työmailta jääneitä tähteitä. Kiuas ja hormi ovat uusia. URFiin tullessaan saunalla on muutaman kerran koekäyttö jo takanaan. Tapahtuman aikana Skammin arkkitehdit esittelevät saunaa sekä pitävät saunan edustalla kestävän rakentamisen neuvontapistettä pientalorakentamisesta kiinnostuneille.